Ne tik apsipirkti, bet ir donuoti kraujo: kviečia prisijungti prie kraujo donorystės mobilių akcijų prekybos centruose

2023-10-18

Po rekordinių 2022-ųjų, kai Lietuvoje buvo surinkta net 30 tūkst. litrų kraujo, susidomėjimas neatlygintina kraujo donoryste šalyje ir toliau neslūgsta. Remiantis Nacionalinio kraujo centro (NKC) duomenimis, kraujo donorų skaičius nuosekliai auga, tad ir šiemet tikimasi rekordinių rezultatų. Vis dėlto, kad kraujo donacijų būtų pakankamai, būtina nuolat didinti potencialių kraujo donorų bazę.

Kaip skelbia Pasaulio sveikatos organizacija, kuo turtingesnė šalis, tuo aktyvesnė kraujo donorystė: dideles pajamas gaunančiose šalyse kraujo aukoja 31,5 iš 1000 gyventojų, tuo tarpu mažas pajamas gaunančiose šalyse šis rodiklis yra 6 kartus mažesnis – tik 5 iš 1000 asmenų. Lietuva pagal kraujo donorystės aktyvumą galėtų save priskirti prie turtingųjų – praėjusių metų pabaigoje šalyje registruota daugiau nei 57 tūkst. kraujo donorų.

„Kraujo donorystė yra neatlyginta, todėl labiausiai žmones aukoti kraujo skatina noras padėti kitiems. Neretai donorai sako, kad susimąstė apie donorystę tik tada, kai jų artimam žmogui nutiko nelaimė ir prireikė kraujo. Žinoma, dalį žmonių neatlygintinais kraujo donorais tapti skatina antro laipsnio pensija, skiriama garbės donorams, kurie yra donavę 40-imt ir daugiau kartų, ir tame nėra nieko gėdingo – bet kokiu atveju yra daromas geras darbas“, – komentuoja NKC direktorius Daumantas Gutauskas.

Pasak jo, per pandemiją itin mažėjusios kraujo donacijos – nuo 72 tūkst. iki 60 tūkst. – šiuo metu sėkmingai auga: pernai surinkta 68 tūkst. donacijų, iki šių metų pabaigos tikimasi perkopti 70 tūkstančių.

„Itin džiugu, kad daugėja pirmą kartą kraują donuojančių asmenų – vien per pirmąjį pusmetį NKC apsilankė 2 tūkst. daugiau naujų kraujo donorų nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Dalis jų tampa nuolatiniais kraujo donorais“, – sako D. Gutauskas.

 

Donorystės akcijos – ir prekybos centruose

 

Prie augančių kraujo donorystės rezultatų prisideda ir mobiliosios akcijos, kurių metu gyventojai turi galimybę donuoti kraujo neatvykdami į NKC patalpas. Akcijos organizuojamos ne tik kraujo donorystę palaikančiose įmonėse, bet ir prekybos centruose.

„Prekybos centruose vykstančių mobilių akcijų metu vidutiniškai surenkama apie 30-50 kraujo donacijų per dieną. Smagu, kad tokių akcijų metu kraują aktyviai donuoja ne tik prekybos centrų lankytojai, bet ir parduotuvių darbuotojai“, – sako NKC direktorius.

Šį mėnesį gyventojai galės donuoti kraujo Vilniaus, Klaipėdos ir Šiaulių prekybos ir pramogų centruose „Akropolis“. Mobili kraujo donorystės akcija spalio 20 d., penktadienį, nuo 12 val. iki 19 val. vyks Vilniaus „Akropolio“ 2-ame aukšte, prie knygyno „Pegasas“. Tą pačią dieną donuoti kraujo gyventojai kviečiami ir Šiaulių „Akropolyje“ – NKC darbuotojai kraujo donorų lauks 1-ame prekybos ir pramogų centro aukšte, šalia Aido įėjimo, nuo 12:30 val. iki 18:30 val. Klaipėdos „Akropolyje“, Vokiečių alėjoje, šalia „Mango“ parduotuvės, akcija vyks savaite vėliau – spalio 27 d. – nuo 12:30 val. iki 18:30 val.

„Džiaugiamės galėdami prisidėti prie neatlygintinos kraujo donorystės, suteikdami NKC erdvę vykdyti šią prasmingą ir visuomenei reikalingą veiklą. Suprantame, kaip svarbu yra donuoti kraujo, tad apie būsimas mobilias donorystės akcijas skelbiame iš anksto per prekybos centrų vidinį radiją, informaciniuose ekranuose, aktyviai ragindami ne tik lankytojus, bet ir darbuotojus donuoti kraujo“, – komentuoja „Akropolis Group“ Rinkodaros ir komunikacijos vadovas Dominykas Mertinas.

Pasak jo, mobilios kraujo donorystės akcijos „Akropoliuose“ rengiamos nuo 2014 metų, pandemijos metu bendradarbiaujant su NKC prekybos ir pramogų centruose veikė mobilios skiepų nuo COVID-19 palapinės.

„Šiuo metu turime naujieną – kraujo donorystės autobusus, tad galimybės rinkti kraują mobilių akcijų metu dar labiau išaugo. Kol kas sėkmingai vykdome akcijas ir prekybų centrų patalpose, ypač šaltuoju metų laiku, bet svarstytume ir tokį variantą, kai kraujo donorystės autobusai atvyksta į šalia prekybos centrų esančias automobilių aikšteles“, – teigia NKC direktorius.

 

Donuoti kraujo – pailsėjus

 

Kokių kraujo grupių labiausiai trūksta šiuo metu, NKC skelbia savo tinklapyje. Pasak D. Gutausko, remiantis kasdien atnaujinamais duomenimis donorai gali pasiplanuoti savo kraujo donavimą.

„Dažniausiai trūksta O- grupės kraujo, nes jis yra tinkamas perpilti visų kitų kraujo grupių pacientams. Nors kraujo grupių pasiskirstymas populiacijoje taip pat skiriasi – O ir A kraujo grupes turinčių žmonių yra gerokai daugiau, nei B ir AB, vis dėlto sėkmingai kraujo donorystei visų kraujo grupių donorų reikia vienodai“, – sako NKC direktorius.

Jo teigimu, kraujo donavimas yra naudingas ir patiems donorams – neretai niekuo nesiskundę ir simptomų nejautę žmonės tik po donacijos atliktų kraujo tyrimų sužino, kad serga infekcine liga.

„Kartais žmonės ateina donuoti kraujo nežinodami apie turimas ligas. Atliekant kraujo tyrimą gali būti aptikta ŽIV arba hepatito infekcija. Tokiu atveju donoras yra informuojamas asmeniškai, atliekame pakartotinius kraujo tyrimus ir nukreipiame pas infekcinių ligų specialistus. Džiugu, kad tokių atvejų, kai kraujo perpylimui būtų panaudotas kraujas su infekcijos požymiais, Lietuvoje praktiškai nėra buvę. Šiuo atžvilgiu situaciją valdome kur kas geriau nei kitos šalys“, – teigia D. Gutauskas.

Būtent dėl didesnio donuojamo kraujo saugumo pirmą kartą donuojantys kraują yra raginami apsilankyti dar kartą – po atliktų kraujo tyrimų yra didesnė tikimybė, kad donuojama kraujo plazma bus panaudota perpylimui.

Šiuo metu Lietuvoje donuoti kraujo gali visi sveiki pilnamečiai asmenys. Donorams rekomenduojama prieš donavimą būti pailsėjusiems, būtinai pavalgiusiems ir numalšinusiems troškulį. Donavus kraujo taip pat rekomenduojama nesiimti aktyvios fizinės veiklos, vartoti daugiau skysčių.

Darbo laikas

MAXIMA XXXX
I- VII 8:00 - 23:00
Parduotuvės
I-VII 10:00 - 21:00
Eurovaistinė
I-VII 08:00 - 22:00
Ermitažas
I-VII 08:00 - 22:00