Kineziterapeutė apie klaidas, kurias daro vaikams kuprines perkantys tėvai: pirkti „išaugimui“ rizikinga

2022-08-22

Artėjant naujiems mokslo metams, kuprinės atsiduria būtinų mokyklinių reikmenų sąrašo viršuje. Dalis tėvų savo vaikams mokyklines kuprines kasmet perka naujas, kiti pasinaudoja ankstesniais metais pirktomis ar pažįstamų atiduotomis kuprinėmis. Kaip išrinkti vaikui kuprinę, kuri nepakenktų jo savijautai ir sveikatai, pataria kineziterapeutai.

Lietuvos moksleiviams diagnozuojama vis daugiau netaisyklingos laikysenos atvejų, o vienas iš rizikos veiksnių – per sunki, netinkama ar netaisyklingai dėvima kuprinė. Pasak kineziterapeutės Deimantės Kavaliauskienės, vaikų kaulinis audinys yra minkštesnis, tad jis gali greičiau deformuotis, o stuburo slanksteliai nenatūraliai susispausti, jei vaiko kuprinė per sunki ar netinkamai nešiojama.

„Per sunki kuprinė kenkia laikysenai, gali lemti stuburo deformacijas, galvos, apatinės nugaros dalies, pečių ir rankų skausmus. Blogai parinkta kuprinė taip pat gali sukelti laikysenos problemų, kurios gali tęstis net ir po to, kai kuprinė nebenešiojama. Tėvai turi susirūpinti, jeigu vaikas su kuprine ant pečių eina pasilenkęs ar palinkęs į vieną pusę, jam sunku pakelti ar užsidėti kuprinę, skundžiasi diskomfortu ar skausmu dėvint kuprinę, rankų dilgčiojimu ar tirpimu, kuprinė palieka raudonas žymes ant vaiko pečių ją nusiėmus“, – vardija D. Kavaliauskienė.

Pagrindiniai tinkamos kuprinės požymiai

Prekybininkai pastebi, kad nors mokyklinės kuprinės yra perkamos pagal poreikį visus metus, labiausiai susidomėjimas jomis nuslopsta birželį, o vėl išauga rugpjūtį.

„Ne vienerius metus stebime pirkėjų elgesį ir matome, kad mokyklinėms prekėms galioja jei ne paskutinės minutės, tai paskutinių vasaros savaičių taisyklė. Pasibaigus mokslo metams tėvai leidžia vaikams atsipūsti ir pailsėti nuo mokyklos reikalų, be to, paprastai per vasarą vaikai ūgteli, tad kuprinės pirkimas suplanuojamas  prieš pat mokslo metų pradžią, kad vaikas atostogaudamas kuprinės „neišaugtų“. Visgi rekomenduoju nepalikti visko paskutinėms vasaros dienoms, o geriau iš anksto, pasitariant su specialistais, išrinkti tai, kas geriausiai tinka jūsų vaikui“,– sako „Akopolis Group“ Rinkodaros ir komunikacijos departamento vadovas Dominykas Mertinas.

Didžiausia klaida, pasak kineziterapeutės D. Kavaliauskienės, yra pirkti vaikui per didelę mokyklinę kuprinę. Kuprinės dydis turi būti proporcingas vaiko sudėjimui, aukštis turėtų būti jokiu būdu ne aukščiau pečių, o 2-5 cm žemiau jų, o kuprinės apačia – ties juosmeniu. Kuprinė turi tikti esamuoju metu, o ne būti perkama ateičiai ar keliems metams.  

„Taip pat reikėtų patikrinti, ar anksčiau pirktos kuprinės vaikas dar neišaugo. Jei pakoregavus dirželius, kuprinė gerai priglunda prie vaiko nugaros, nevaržo pečių ar rankų judesių, dirželiai nėra įsispaudę į pažastis, vaikas jaučiasi patogiai, tuomet kuprinė dar tinka“, – aiškina kineziterapeutė.

Ne mažiau nei dydis svarbus ir kuprinės svoris. Rekomenduojama, kad tuščia mokyklinė pradinukų kuprinė svertų ne daugiau 700 g, o vyresnių moksleivių – iki 1 kg, užpildytos kuprinės svoris neturi būti didesnis nei 10-12 proc. vaiko svorio. Be to, kuprinėje esančių mokyklinių reikmenų ir knygų svorį reikėtų paskirstyti tolygiai ir tinkamai: sunkesni daiktai turėtų būti dedami arčiau vaiko nugaros, o lengvesni toliau nuo kūno, toks talpinimas padeda pusiausvyrai, sumažina pečių įtampą.

Prioritetą ji pataria teikti kuprinėms su tvirtesne nugarėle, turinčia paminkštinimų, dar geriau, jei medžiaga bus laidi orui – tokia kuprinė nespaus nugaros, bus patogi, prisitaikys prie kūno formų.

Svarbi kuprinės savybė yra jos petnešų dirželiai, kurie turi būti platūs, nuo 3,5 cm, paminkštinti, geriausia taip pat iš kvėpuojančios medžiagos. Siauros petnešos gali įsirėžti į pečius, sukelia pečių, kaklo ar nugaros skausmą, sutrikdo kraujotaką.

„Naudinga, jei kuprinė turi papildomus krūtinės ar juosmens dirželius, kurie padeda tinkamai sureguliuoti kuprinės prigludimą, apkrovos paskirstymą ir pašalina įtampą apatinėje nugaros dalyje“, – atkreipia dėmesį pašnekovė.

Kodėl netinka laisvalaikio kuprinės?

Mokyklinės prekės, ir ypač kuprinės, tėvams dažnai asocijuojasi su didelėmis išlaidomis, tačiau prekybininkai sako, kad gerai kuprinei tikrai nebūtina skirti šimto ir daugiau eurų. Mokykliniais reikmenimis prekiaujančio knygynų tinklo „Pegasas“ Rinkodaros vadovės Gretos Kalvaitytės teigimu, mokyklinių kuprinių asortimentas formuojamas stengiantis prisiderinti prie labai skirtingų poreikių, tad ir kuprinių kainų amplitudė yra gana plati.

„Patogią mokyklinę kuprinę galima įsigyti ir už 25-30 eurų, tačiau įmanoma rasti ir tokių, kurios kainuoja apie 100 eurų. Tai priklauso nuo kuprinės prekės ženklo, komplektacijos bei įvairių priedų, kurie ypač populiarūs tarp paauglių: integruoti ausinukai, kolonėlės, išorinė baterijos įranga ir panašiai. Negalėtume teigti, kad pirkėjai linkę taupyti, įsigydami kuprines, pastebime, kad svarbiausia yra kokybė“, – teigia ji.

Pasak kineziterapeutės D. Kavaliauskienės, dažnai taupant pinigus, vaikams mokyklai yra perkamos laisvalaikiui skirtos kuprinės, tačiau toks sprendimas nėra pats geriausias.

„Mokyklinės kuprinės sukurtos būtent taip, kad nešant didelį svorį kuo mažiau būtų apkraunama nugara. Laisvalaikio kuprinės paskirtis yra kitokia, ji nėra pritaikyti nešti sunkioms knygoms, dažnu atveju yra vienos ertmės, nepalaiko formos, yra minkštesnė, tokia tinkamai nepriglunda prie nugaros, o vaikas greičiau pavargsta“, – kalba specialistė.

Kalbėdama apie mokyklinėms kurpinėms būdingas savybes, kuriomis domisi pirkėjai, G. Kalvaitytė išskiria ergonomiškumą, kuris svarbus ne tik pradinių klasių vaikams, bet ir vyresniems, net suaugusiems. Taip pat stipriai populiarėja kuprinės iš perdirbtų žaliavų. Tuo tarpu kietų, stačiakampio formos kurpinių poreikis ir populiarumas kiekvienais metais mažėja, nes gamintojai pateikia patogesnių ir ergonomiškesnių alternatyvų.

Darbo laikas

MAXIMA XXX
I- VII 08:00 -22:00
Eurovaistinė
I-VII 08:00 - 21:00
Parduotuvės
I-VII 10:00 - 21:00*